Apvalūs žirniai 800 g

0.85

Aprašymas

Sėjamasis žirnis (lot. Pisum sativum) – pupinių (Fabaceae) šeimos žirnių (Pisum) genties augalų rūšis. žirnis labai seniai sukultūrintas augalas. Mažojoje Azijoje jis buvo auginamas akmens ir žalvario amžiuose. Jų sėklų buvo rasta prie Alpių esančių sričių poliniuose statiniuose. senovės graikų ir romėnų laikais tai buvo vienas iš svarbiausių liaudies maisto produktų. VIII – Xa jie paplito ir Centrinėje Europoje, o XVIII a. žirniai maistui jau buvo plačiai naudojami ir Anglijoje bei Prancūzijoje. Kadangi žirniai nelepūs ir gana lengvai auginami, jie išgelbėdavo daugybę žmonių gyvybių, kilus badui.  Įdomu: Žirniai dažnai priskiriami prie grūdų, kartais prie daržovių, tačiau botaniniu požiūriu jie yra vaisiai, nes subrandina sėklas iš žiedų, o žalieji žirneliai – tai ne visiškai subrendę žirniai. Beje, žirniai saugo aplinką. Žirniai dirvožemyje suaktyvina bakterijas, kurios padeda azotui iš oro patekti į dirvožemį. Dėl to sumažėja dirbtinių trąšų poreikis (vienas iš pagrindinių trąšų ingredientų yra azotas). Kai nuimamas žirnių derlius, likusios augalų dalys greitai suyra ir natūraliai patręšia dirvožemį. Žirniams auginti nereikia daug drėgmės, todėl jie gali būti auginami net gana nepalankiomis sąlygomis.
MAISTINĖ VERTĖ (100g/ml): energinė vertė – 1257 kJ/ 300,00 kcal; riebalų 1,30 g, iš jų sočiosios riebalų rūgštys 0,20 g; angliavandeniai 58,10 g, iš jų cukrūs 2,10 g; baltymų 22,40 g, druskos 0 g.
Kilmės šalis: Lietuva

Jums taip pat gali patikti…