Avinžirniai dideli 800 g

4.49

Aprašymas

Sėjamasis avinžirnis arba nutas (lot. Cicer arietinum) – pupinių (Fabaceae) šeimos avinžirnių (Cicer) genties augalų rūšis. Ši kultūra žmonijai žinoma jau nuo seniausių laikų, dar gerokai iki mūsų eros pradžios; pavyzdžiui, Graikijoje buvo rasta avinžirnių, kurių amžius siekia net 7,5 tūkstančių metų, o Irane – bronzos amžių. Avinžirnių tėvyne laikoma Vidurinė Azija. Čia ir Artimųjų rytų šalyse avinžirniai yra labai vertinami dėl savo skonio, lengvai primenančio riešutus ir puikaus derlingumo net nepalankiais metais.  Dabar avinžirniai auginami maždaug trisdešimtyje šalių – daugiausia Viduržiemio jūros ir Azijos regionuose, o Viduržemio regione bei Afrikoje, avinžirniai yra antra (po sojos pupelių) labiausiai paplitusi ankštinių daržovių rūšis pasaulyje.
Iš avinžirnių gaminamas vis labiau mūsų kraštuose populiarėjantis humusas, falafeliai; juos galima virti, troškinti, gaminti užtepėles, dėti į daržovių patiekalus, salotas, šalia baltos žuvies. Jų miltų galima berti į duoną, gaminant tofu, chalvą. Prie avinžirnių tinka gausybė prieskonių: kmynai, su indiški kmynai, juodieji pipirai, aitriosios paprikos, muskatai, kalendros. O sumaišius su jogurtu bus tikri turkiški pusryčiai.
MAISTINĖ VERTĖ (100g/ml): energinė vertė 1580 kJ/ 376 kcal; riebalų 6,0 g, iš jų sočiosios riebalų rūgštys 0,6 g; angliavandenių 62,90 g, iš jų cukrūs 10,7 g; baltymų 20,5 g, druskos 0,1 g.
Kilmės šalis: Turkija.

Jums taip pat gali patikti…