Grikių kruopos 800 g

0.98

Aprašymas

Sėjamasis grikis (lot. Fagopyrum esculentum) – rūgtinių (Polygonaceae) augalų rūšis, priklausanti grikio (Fagopyrum) genčiai. Žžodis „grikis“ tikriausiai yra slaviškos kilmės, bet gali būti, jog tai ir savarankiškas lietuviškas žodis. Slavai grikius taipogi pavadino pagal graikus, kurie ir atveždavo šių kruopų į slavų kraštus. 
Manoma, jog grikių pasėliai buvo pradėti auginti prieš 8000 metų pietryčių Kinijoje ir Himalajuose, kur buvo pagrindiniu maisto šaltiniu tų vietovių gyventojams. Vėliau grikius pakeitė ryžiai ir kiti grūdiniai augalai. Pagal 2011 metų duomenis, daugiausiai grikių užaugina Rusija ir Kinija, o Lietuva šioje kategorijoje yra 12 vietoje.
Grikių pasėlių nepuola kenkėjai, jiems apsaugoti nereikia chemikalų, jie kol kas dar nebuvo nė karto genetiškai modifikuoti. Jų šiaudai naudojami šerti gyvūnams, o grūdai žmonių mityboje. Iš jų gaunasi puikios, skanios, maistingos košės, kurias labai lengva paruošti, nes virti tereikia labai trumpai. 
MAISTINĖ VERTĖ (100g/ml): energinė vertė 1554 kJ/ 367 kcal; riebalų  3,10 g, iš jų sočiosios riebalų rūgštys 0,60 g; angliavandenių 69,03 g, iš jų cukrūs 0,07 g; baltymų 12,60 g, druskos – 0,00 g.
Kilmės šalis: Lietuva.

Jums taip pat gali patikti…