Grikių kruopos, termiškai apdorotos 800g

2.19

Aprašymas

Sėjamasis grikis (lot. Fagopyrum esculentum) – rūgtinių (Polygonaceae) augalų rūšis, priklausanti grikio (Fagopyrum) genčiai. Žodis „grikis“ tikriausiai yra slaviškos kilmės, bet gali būti, jog tai ir savarankiškas lietuviškas žodis. Slavai grikius taipogi pavadino pagal graikus, kurie ir atveždavo šių kruopų į slavų kraštus. 
Manoma, jog grikių pasėliai buvo pradėti auginti prieš 8000 metų pietryčių Kinijoje ir Himalajuose, kur buvo pagrindiniu maisto šaltiniu tų vietovių gyventojams. Vėliau grikius pakeitė ryžiai ir kiti grūdiniai augalai. Pagal 2011 metų duomenis, daugiausiai grikių užaugina Rusija ir Kinija, o Lietuva šioje kategorijoje yra 12 vietoje.
Grikių pasėlių nepuola kenkėjai, jiems apsaugoti nereikia arba beveik nereikia chemikalų, jie kol kas dar nebuvo nė karto genetiškai modifikuoti. Jų šiaudai naudojami šerti gyvūnams, o grūdai žmonių mityboje. Iš jų gaunasi puikios, skanios, maistingos košės, kurias labai lengva paruošti, nes virti tereikia labai trumpai. 
MAISTINĖ VERTĖ (100g/ml): energinė vertė  353 kcal/ 1497 kJ; riebalų 3 g, iš jų sočiosios riebalų rūgštys 0,7 g; angliavandenių 68,8 g, iš jų cukrūs 1,3 g; skaidulinių medžiagų 1,8 g;  baltymų 12,6 g, druskos  0 g.
Laikymo sąlygos: laikyti sausoje, švarioje, gerai vėdinamoje patalpoje, kur santykinė oro drėgmė ne didesnė kaip 65 %, temperatūra ne didesnė kaip 22 laipsniai. 

Kilmės šalis: Lietuva.

 

 

Jums taip pat gali patikti…